Sigurnosni propust
0

Na Facebooku otkrivene privatne fotografije Marka Zuckerberga

Sarajevo-x.com
Veliki broj privatnih fotografija osnivača društvene mreže Facebook Marka Zuckerberga, otkiven je u utorak. Zahvaljujući sigurnosnom propustu jedan ekspert je uspio dobiti pristup Zuckerbergovim privatnim fotografijama.

Bug se nalazio u alatu za prijavljivanje slika. Zvaničnici Facebooka su rekli da je problem trajao kratko i da je to sada riješeno. Pomenuti bug je omogućavao korisnicima da pristupe fotografijama drugih ljudi čak i ako su one privatne, odnosno zaštićene.

Korisnici su mogli gledati privatne fotografije prijavljujući fotografiju profila kao neumjesnu. Nakon prijavljivanja fotografije profila, bilo je moguće vidjeti i ostale, privatne fotografije. Na taj način su u javnost "procurile" i privatne fotografije Marka Zuckerberga.

Glasnogovornik društvene mreže Facebook je rekao da je problem brzo riješen. Opcija prijavljivanja fotografija je isključena, nakon čega je sistem popravljen. Sada sve funkcioniše bez problema.

Zuckerbergove fotografije je objavio inžinjer Mike Rundle iz Sjeverne Karoline. Link na fotografije je postavio na internet-stranici Imgur, a rekao je da je link vidio na forumu Hacker News.

Na Zuckerbergovim fotografijama je i njegova dugogodišnja djevojka Priscilla Chan. Neke fotografije je moguće javno vidjeti na Facebooku, dok su ostale privatne.

Dvadesetsedmogodišnji Zuckerberg iz Palo Altoa u Californiji je do sada zaradio 17,5 milijardi dolara. Sebe je u maju ove godine počastio kućom sa pet spavaćih soba i pet kupatila, koja je vrijedna sedam miliona dolara. Kuća je napravljena 1903. godine.

Zuckerberg je sin njujorškog stomatologa. Pokrenuo je Facebook 2004. godine iz svoje sobe na Harvardu. On je bio inspiracija za film The Social Network u kojem ga je glumio američki glumac Jesse Eisenberg, objevio je Daily Mail.