Tehnologija
0

Na domeni .eu moći će se koristiti i ćirilica

FENA
Evropska komisija u petak je usvojila nove propise koje korisnicima internetske domene .eu omogućavaju da se koriste ćirilicom ili grčkim alfabetom.

Novi propisi omogućavaju da se koriste sva slova svih 23 službenih jezika u EU-u. To je posebno važno za Bugare i Grke, ali i za Čehe ili Litavce, koji imaju neke dijakritičke znakove.

"Tri godine nakon pokretanja, internetsku domenu .eu koristi sve više preduzeća i građana koji su izabrali evropski internetski identitet. Korištenjem domene .eu preduzeća vrlo jednostavno pokazuju da su registrirana u jednoj od 27 zemalja članica i da posluju prema visokim zakonodavnim standardima EU-a, posebno kada je riječ o zaštiti podataka, pravima potrošača ili uredbama o finansijskom tržištu", navedeno je.

Do sada su korisnici internetske domene .eu mogli koristiti latinična slova od a do z i brojke od 0 do 9.

Evropska internetska domena u tri godine postojanja postala je četvrta domena po učestalosti u EU-u. Na prvom je mjestu njemačka internetska domena .de, slijede britanska .uk i nizozemska .nl.

Švedsko predsjedništvo, koje preuzima posao 1. jula, prvo je predsjedništvo EU-a koje koristi internetsku domenu .eu - www.se2009.eu.