Tehnologija
0

MySpace predao tužilaštvu informacije o seksualnim prijestupnicima

Sarajevo-x.com
MySpace.com je predao informacije o 245 registrovanih seksualnih prijestupnika iz Sjeverne Karoline javnom tužilaštvu, izjavio je tužilac Roy Cooper u srijedu.

Ovi podaci dostupni su i državnoj policiji te službama za kontrolu uslovnih kazni. Oni će pregledati podatke da vide moguća kršenja kazne osuđivanih seksualni prijestupnika.

"Ovakve informacije daju policiji nov način da saznaju eventualne pokušaje seksualnih predatora da se na lak način približe djeci", izjavio je Cooper u pisanoj izjavi.

Cooperova izjava stigla je isti dana kada je državni Senat jednoglasno odobrio zakon kojim se registrovanim seksualnim prijestupnicima zabranjuje pristup stranicama za socijalno umrežavanje kao što je MySpace.

Cooper, koji je podržao zakon i još sedam državnih tužilaca, vršili su pritisak na MySpace da preda informacije o registrovanim seksualnim prijestupnicima te da ih obrišu sa stranice.

U ponedjeljak, MySpace je pristao da preda tužilaštvu IP adrese i e-mail adrese seksualnih prijestupnika. Podaci ne uključuju informacije o onima koji nisu osuđivani te onima koji možda koriste nadimke. Više od sedam hiljada profila, za koje se vjeruje da su seksualni prijestupnici, skinuto je sa MySpace mreže.

MySpace ima oko 180 miliona registrovanih korisnika.