Tehnologija
4

MWC 2014: Nokia najavila tri Nokia X smartphonea s Androidom

Klix.ba
Kompanija Nokia je najavila tri smartphonea sa operativnim sistemom Android na konferenciji za medije u okviru Mobile World Congressa u Barceloni, a to su Nokia X, Nokia X+ i Nokia XL.

Nokia X i X+ će imati 4-inčni ejran, kao i prosječne specifikacije te modifikovanu verziju Googleovog operativnog sistema Android. Oba uređaja imaju 8225 Qualcomm Snapdragon 1GHz procesor i stražnje kamere od 3 megapiksela. Nokia X ima 512, a Nokia X+ 768 MB RAM-a. Sva tri Nokia X uređaja su dobila IPS LCD ekran rezolucije 800x480 piksela.

Novi uređaji će biti spona između Androida i Windows Phonea te će omogućiti Microsoftu da dođe do novih kupaca.

Kao što je ranije saopćeno, korisnici neće imati pristup Google Playju, ali će moći preuzimati aplikacije sa drugih platformi. Instalirane dolaze aplikacije poput Skypea, HERE Mapsa i MixRadija. Ekskluziva za Nokiju X+ je microSD slot i više RAM-a, dok sva tri smartphonea dolaze sa 10GB besplatnog OneDrive prostora.

Nokia XL dolazi sa većim 5-inčnim ekranom, poboljšanom kamerom od 5 megapiksela na stražnjoj i 2 megapiksela na prednjoj strani.

Standardna Nokia X će koštati 89 eura, Nokia X+ 99 i Nokia XL 109 eura. Nokia X+ u XL stižu u drugom kvatalu ove godine.

Ovi uređaji će se prvo pojaviti u Kini, Rusiji i Južnoj Americi, a kasnije i u Evropi. Na sjevernomeričkom, japanskom i južnokorejskom tržištu neće biti dostupni.

Vezani članci