Sve na jednom mjestu
0

Muzu postaje rival YouTubeu

Sarajevo-x.com
Internetski site Muzu koji korisnicima omogućava besplatno pregledanje brojnih video isječaka, postaje pravi rival YouTubeu, piše Daily Telegraph.

Muzički video site Muzu, koji potječe iz Irske, potpisao je ugovore sa "velikom četvorkom", tačnije sa studijima Universal, Sony, BMG i Warner and EMI, kao i sa više od 7.000 nezavisnih izdavačkih kuća.

Korisnici sitea su u mogućnosti da prave spisak omiljenih muzičkih i video spotova, da ih šalju prijateljima putem interneta ili da ih objavljuju na društvenim siteovima poput Facebooka, Twittera, MySpacea i slično.

"Bilo da ste R&B diva ili rocker, na ovom siteu možete pronaći nešto za sebe", stoji u saopćenju kompanije.

Na Muzuu je moguće pronaći video uratke brojnih umjetnika, bilo da se radi o starim video isječcima, ili pak o novim, ekskluzivnim spotovima.

Iako YouTube i dalje ostaje najpopularniji site za pronalaženje i dijeljenje video snimaka, kompanija Muzu smatra da će i njihova stranica doživjeti veliki uspjeh.

"Svaki video postavljen na ovu stranicu je licenciran i sam umjetnik ga je odobrio. Više nije potrebno da gledate loš snimak koncerta svog omiljenog benda, jer na stranici je moguće pronaći originalni video", saopćeno je iz ove irske kompanije.

Inače, vlasnik YouTubea, Google, je tokom ove godine bio u brojnim problemima upravo radi toga što su umjetnici zahtijevali uklanjanje njihovih video isječaka sa stranice.

Čak je i Warner zatražio da se sa YouTubea uklone neki snimci umjetnika poput Madonne, te grupe Green Day, upravo zbog neplaćanja. No, dogovor je postignut početkom ove sedmice i ti video snimci će biti vraćeni na site, no zauzvrat Warner će dobiti basnoslovnu svotu novca od oglašavanja.