Tehnologija
23

Muškarac tvrdi da je izumio iPhone prije 24 godine: Tuži Apple i traži odštetu

Klix.ba
Prva generacija iPhonea najavljena je 2007. godine, ali Thomas Ross iz Floride tvrdi kako ga je izumio 15 godina prije toga.

Odlučio je tužiti Apple jer su uzeli njegov izum. Ross tvrdi kako je između 23. maja 1992. godine i 10. septembra 1992. godine dizajnirao tri crteža ovog tehničkog uređaja. Među njima su ravne pravougaone ploče sa zaobljenim uglovima koje utjelovljuju fuziju dizajna i funkciju na način na koji nikada nije postojao prije 1992. godine.

Ross je aplicirao za zaštitu patenta u novembru 1992. godine, ali je aplikacija odbijena 1995. godine jer nije platio tražene takse. Sada traži 10 milijardi dolara i 1,5 posto od Appleove prodaje uređaja.

Njegov uređaj dopuštao je korisnicama da čitaju priče, novele, novinske članke, da gledaju fotografije, video prezentacije i filmove na ravnom ekranu koji funkcionira na dodir, sa pozadinskim osvjetljenjem. Na njega se mogao spojiti telefon i modem, te su se podaci mogli ubacivati i eksportovati.

iPhone je realizovan tek 2007. godine, ali je razvoj Apple Newtona počeo 1987. godine i u prodaji je bio 1993. godine. Newton je bio prvi personalni digitalni asistent. Ova informacija dovodi u pitanje Rossove tvrdnje.

Glasnogovornik Applea odbio je komentirati ovaj slučaj.