Centar Simon Wiesenthal
0

Mržnja se sve više širi internetom

FENA
Ekstremisti i razne grupe koje potpiruju mržnju sve više koriste popularne web stranice za društveno umrežavanje, poput stranica Facebook, MySpace i YouTube, da bi širili svoju propagandu i privukli nove članove, ocijenjeno je u izvještaju Centra Simon Wiesenthal.

Prema izvještaju objavljenom u srijedu, tokom protekle godine broj "problematičnih" grupa na web stranicama za druženje na internetu uvećan je za 25 procenata, prenio je Reuters.

Izvještaj je urađen na osnovu desetak hiljada problematičnih web stranica, grupa za druženje, portala, blogova, soba za četovanje igrica na internetu koje potpiruju rasno nasilje, antisemitizam, homofobiju i terorizam, navela je britanska agencija.

Ekstremističke grupe osnivaju i vlastite stranice za umrežavanje, navodi se u izvještaju židovske grupe za zaštitu ljudskih prava.

Kao primjer takve prakse navodi se stranica New Saxon, u čijem opisu stoji da predstavlja "web stranicu za društveno umrežavanja ljudi evropskog porijekla", a čiji je tvorac američka neonacistička grupa Pokret nacionalsocijalista.

Neke grupe imaju svoje online igrice, poput one koju je napravila jedna iranska organizacija, a u kojoj igrač ima za cilj da pronađe i oslobodi nuklearne naučnike koje su zarobili Amerikanci u Iraku i drže ih u izraelskim zatvorima.

Prema izvještaju Centra Simon Wiesenthal najčešće napadane grupe na internetu uključuju Židove, katolike, muslimane, Hinduse, homoseksualce, žene i imigrante, navela je britanska agencija.