Evropa
0

Mozillini telefoni na tržištu ove godine

Klix.ba
Pametni telefoni koje je razvila kompanija zaslužna i za razvijanje browsera Firefox bi se trebali naći na evropskom tržištu ove godine.

Iz ZTE-a, kineske kompanije za proizvodnju telefonske opreme, je rečeno da trenutno rade sa nekim evropskim operaterima na planiranju prodaje pametnih telefona sa operativnim sistemima Mozilla Firefox.

Cheng Lixin, izvršni direktor ZTE-a, je također naveo i da bi se ti telefoni ove godine mogli početi prodavati i u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi BBC.

Kada budu završeni, ovi telefoni će predstavljati konkurenciju Googleovom Androidu, ali samo u onom segmentu tržišta u kojem se nalaze nešto slabiji pametni telefoni.

Jay Sullivan, potpredsjednik za proizvodnju Mozille, je rekao da njegova kompanija na proizvodnji uređaja također sarađuje i sa proizvođačima telefonske opreme Qualcomm.

"Interes za operativni sistem Firefox je u velikom porastu", kazao je Sullivan.

Što se tiče američkog tržišta, Cheng je rekao: "Pratimo tržište i njegovu evoluciju. Ako tržište bude spremno i ako ankete pokažu da su korisnici spremni kupiti telefone, onda ćemo ih početi prodavati i tamo".

Neki analitičari predviđaju da će ove godine operativni sistem Firefox preuzeti tek 1 posto tržišta pametnih telefona.