Tehnologija
0

Mozilla želi upozoravati korisnike na opasne web stranice

Sarajevo-x.com
Zbog drastičnog povećanja malicioznih web stranica, Mozilla Foundation pokušava pronaći način kako da pomogne svojim korisnicima kada je zaštita u pitanju. Mozillin glavni čovjek za sigurnost, Window Snyder kaže da Mozilla problemu pristupa sa dvije strane.

Prvo, razvojni tim Mozille radi na Firefoxu 3.0, kojem planiraju dati mogućnost da detektuje maliciozne kodove na web stranicama kojim korisnik pokušava pristupiti. Tu mogućnost Firefox 2.0 nema. Nova verzija browsera bi trebala izaći do kraja ove godine.

Drugo, razvojni tim radi na stvaranju interfejsa koji će upozoravati korisnike da stranica na koju žele da odu sadrži maliciozne kodove.

"Ne želimo samo pop-up okvir koji će davati "OK - Cancel" opciju. Želimo napraviti upozorenje zahvaljujući kojem korisnici neće moći pogriješiti. Biće to drugačije rješenje", rekao je Snyder.

Kompanija za sigurnost, Sophos, prošlog mjeseca je objavila da se broj malicioznih web stranica posljednjih mjeseci drastično povećao. Od 5000 novih dnevno u aprilu do nevjerovatnih 30.000 dnevno, početkom jula.

Kao razlog tome, kompanija Sophos navodi da hakeri mijenjaju fokus sa e-mailova, nekada omiljenog načina za širenje malicioznog softvera, i stavljaju ga na na maliciozne stranice. U nekim slučajevima hakeri prave vlastite stranice, no većinom hakuju legitimne stranice i ubace maliciozne kodove u nju.