Udružili se sa Telefonicom
0

Mozilla izlazi na tržište jeftinim smartphoneom

Sarajevo-x.com
Kompanija Mozilla koja je tvorac internet pretraživača Firefox želi ući u posao sa smartphoneima sa novim open source operativnim sistemima i oboriti vrtoglave cijene pametnih telefona.

"Želimo biti pioniri u kategoriji. Vidimo da je svijet telefona ponovo podigao zid koji je '90-ih imao AOL“, rekao je šef tehnologija u Mozilli, Brendan Eich, aludirajući na restrikcije koje je AOL nametnuo prije dvije decenije. Mozilla se želi umiješati u zatvoren sistem i otvoriti ga konkurenciji kako bi bilo sve više inovacija.

Platforma je zasnovana na internetu i ovisna o njemu, što znači da su pozivi, poruke, pretraživanje i sve ostalo zasnovani na internetu. Zbog toga nema potrebe za posredničkim softverima koji zahtijevaju veliku memoriju i brze procesore, koji iziskuju i mnogo novca.

Mozilla se udružila sa španskom kompanijom Telefonica koja će proizvesti telefone sa novim operativnim sistemom. Novi telefon bi mogao biti i do deset puta jeftiniji od iPhonea ili Samsungovih smartphonea, prenosi agencija AFP.