Tehnologija
36

Može li parirati Samsungu i Appleu: HTC predstavio svoj najbolji smartphone

Piše: I. P.
Tajvanska kompanija HTC otkrila je danas izgled i karakteristike svog najboljeg smartphonea koji bi trebao parirati Samsungu S7 i iPhoneu 6.

Tijelo novog HTC 10 načinjeno je od jednog komada tvrdog aluminijuma i jednog komada čvrstog stakla. Kompanija ističe kako je riječ o najboljoj i najjednostavnijoj građi jednog smartphona.

Također, HTC naglašava kako je uređaj izuzetno tanak i savršeno prilagođen držanju u ruci kako bi pružio najbolje iskustvo rukovanja. Što se tiče displeja, HTC 10 dolazi sa 5,2 inčnim Quad HD Super LCD 5 ekranom ispraćenim 2K rezolucijom. Gustina piksela je 564 ppi.

Također, novi HTC 10 uključuje USB port C tipa i čitač otiska prsta, a dizajn je posvećen povratku kapacitivnim dugmadima umjesto onscreen verziji.

Opremljen je 24-bitnom HR tehnologijom zvuka, uključujući pozive, muzički i video doživljaj. Novi flagship telefon opremljen je Hi-Fi BoomSound sistemom sa dva zvučnika koji su ovoga puta "sakriveni" u tijelu uređaja, u poređenju sa prošlim smarthonima koji su imali istaknute dvostruke mreže.

HTC-ov zvuk, tvrde iz kompanije, donijet će iskustvo DolbyAudio sistema u dva moda - muzičkom i filmskom. Uređaj omogućava prilagodbu zvuka korisniku, ne samo u smislu pojačavanja, nego i kroz tzv. mod PersonalAudioProfile.

Što se tiče kamere sa kojom su imali dosta problema u prošlosti, HTC tvrdi da je napravio najbolji sistem fotografisanja. Primjenjuje UltraPixel tehnologiju sa 12 megapiksela sa optičkim stabilizatorom. Također, uređaj dolazi sa stabilizatorom i na prednjoj kameri od pet megapiksela.

U svom tijelu krije procesor Snapdragon 820 što će uzrokovati lakše korištenje uređaja bez kočenja i laga. Također, iz tajvanske kompanije tvrde da je njihov novi uređaj najekonomičniji smartphone što se tiče energije i bezpotrebnih aplikacija. HTC 10 je opremljen QuickCharge3 tehnologijom što omogućava punjenje smartphona do 50 posto za manje od 30 minuta.

Novi telefon koji dolazi u tri boje prati 32 i 64 GB interne memorije sa ekstenzijom do 2 TB uz 4 GB RAM-a. U sebi ima bateriju od 3.000 mA te Anstroid 6 sistem ušminkan HTC-ovim Senseom.

Vezani članci