Tehnologija
1

Motorola želi patentirati elektronske tetovaže

Klix.ba
Motorola se uključila u utrku u stvaranju „nosivih uređaja“ poput pametnih naočala ili satova te otišla korak dalje sa neobičnom idejom elektronskih tetovaža koje bi sadržale i mikrofon.

Ovaj proizvođač telefona, u vlasništvu Googlea, već je u maju prošle godine podnio zahtjev za patentiranje tetovaže koja bi se nalazila na grlu i pratila ljudski govor. Ukoliko bi njen vlasnik poželio da telefonira, tetovaža bi zvuk bežično prenosila do telefona.

Uređaj je nazvan "Elektronska tetovaža 110" i trebao bi "čitati" vibracije i pokretanje mišića i tkiva te na taj način prenositi ljudski glas.

Kao razlog za stvaranje i patentiranje ovog uređaja Motorola navodi da se mobilni komunikacijski uređaji često koriste u bučnim okolinama, a na ovaj način bi se komunikacija značajno poboljšala.

Motorola bi trebala svoj novi uređaj Moto G predstaviti 13. novembra, a analitičari tvrde da bi njegov softver mogao biti nadograđen kako bi podržavao rad sa elektronskim tetovažama. Zvanični datum predstavljanja elektronske tetovaže još uvijek nije najavljen.

Kompanija je u maju ove godine najavila kako želi zamijeniti tradicionalne šifre elektronskim tetovažama ili tabletama za identifikaciju.

Na konferenciji D11, viša Motorolina predsjednica naprednog istraživanja, Regina Dugan, pokazala je tetovažu koja sadrži elektronske krugove. Navela je kako krugovi, koji sadrže antenu i druge senzore, mogu raditi sa mobilnim telefonima i tabletima. Uređaji tim putem mogu potvrditi identitet vlasnika i automatski ih prijaviti na sve njihove profile.

Druga Motorolina ideja je tableta sa mikročipom koji se napaja pomoću stomačne kiseline. Tabletu Proteus Digital Health odobrila je američka Uprava hrane i lijekova, kao i evropski regulatori. Tableta emituje signal koji primaju mobilni uređaji i na taj način utvrđuju identitet korisnika.