Instant pristup tekstovima Wikipedije
2

Monmouth će biti prvi "Wikipedija grad"

Klix.ba
Monmouth, gradić u jugoistočnom Velsu, će postati prvi "Wikipedija grad" na svijetu.

Projekt Monmouthpedia će uključivati 500 novih tekstova na 25 jezika, koji će pokrivati cijeli grad.

Projekt koji je osmislio urednik Wikipedije John Cummings će koristiti specijalne bar-kodove, nazvane QR kodovi, koji će biti postavljeni na fasadi zgrada u gradu. Posjetioci koji posjeduju pametne telefone će moći skenirati te bar kodove i tako pristupiti aktuelnim tekstovima Wikipedije o svim apektima života u Monmouthu, piše The Telegraph.

Projekt, koji je podržalo gradsko vijeće, također uključuje i besplatan pristup internetu preko bežične mreže kojom je pokriven cijeli grad. Prema riječima Rogera Bamkina, šefa Wikimedije za Veliku Britaniju, to znači da je Monmouth jedini grad na svijetu u kojem turisti korištenjem QR kodova mogu imati besplatne turističke vodiče na mađarskom, velškom, arapskom ili nekom drugom od mnogobrojnih Wikipedija jezika.

Bamkin je istakao da je projekt uspio zahvaljujući pomoći 200 kompanija, nekoliko univerziteta i skoro svih škola i udruženja u toj regiji. Iako je Wikipedija već ranije sarađivala sa muzejima prilikom korištenja QR kodova, 'Monmouthpedia' je prvi projekt ove veličine. Za ovu priliku će se koristiti više od 1.000 kodova u školama, važnijim zgradama i trgovinama.

''Vodiči i karte će uskoro zastarjeti. Tekstovi na Wikipediji se mogu uvijek ažurirati. Ovaj potencijal za instant pristup ažuriranim informacijama na bilo kojem jeziku je to što čini ovaj projekt toliko uzbudljivim'', kazao je Bamkin.