Otkriće američkih naučnika
0

Mobitelima će se u budućnosti upravljati mislima

Sarajevo-x.com
Čini se da danas čak i biranje broja na mobilnom telefonu uzima previše vremena u gustom dnevnom rasporedu modernog čovjeka. Američki naučnici su pronašli rješenje, a to je mobilni telefon kojim je moguće upravljati umom, odnosno mislima.

Da bi koristili ovu tehnologiju, korisnici moraju nositi specijalno dizajnirani povez za glavu povezan sa Bluetooth uređajem, koji bežičnim putem šalje komande na mobilni telefon Nokia N73.

Tehnologija radi tako što detektuje signale koji dolaze iz mozga. Eksperti vjeruju da svi mogu savladati ovu tehnologiju nakon jednostavne obuke. Oni se nadaju da će ovo otkriće dovesti do razvoja mobitela sigurnijih za korištenje, ali i jednostavnijih za stare i osobe sa invaliditetom, te da će uveliko pomoći profesionalcima koji se bave zahtjevnim poslovima.

Prema pisanju Huffington Posta, naučnik Tzyy-Ping Jung sa Univerziteta u Kaliforniji, koji je razvio ovu tehnologiju, rekao je da je uređaj baziran na elektrodama elektroencefalograma (EEG) postavljenim na glavi, koje "prepoznaju šta mozak želi reći".

Vjeruje se da tehnologija može biti precizna 100 posto nakon jednostavne obuke. Korisnici nose EEG povez koji detektuje signale mozga, nakon čega Bluetooth uređaj prenosi instrukcije na mobitel.

Tokom ekperimenata, korisnicima su pokazivane brojke od nula do devet na ekranu pri različitim brzinama, a elektrode su uspjele detektovati isto.

Prvi eksperimenti su bile precizni između 70 i 85 posto pri biranju telefonskog broja od deseti cifri.

Kompjuteri kojim se upravlja umom su prisutni već neko vrijeme, a ovo je prvi put da je ova tehnologija korištena u kombinaciji s mobitelima.