Tehnologija
0

Mobiteli bi se uskoro mogli napajati putem Wi-Fija i TV signala

Klix.ba
Američki inžinjeri tvrde da su razvili tehnologiju "Ambient Backscatter" koja omogućava napajanje mobitela i prijenosnih uređaja pomoću Wi-Fija i TV signala.

Istraživači Univerziteta Washington napravili su malene uređaje bez baterija, opremljene antenamaa koje mogu otkriti i emitovati TV signal drugim sličnim uređajima. Dva uređaja komuniciraju reflektujući postojeće signale i tako razmjenjuju informacije.

"Možemo iskoristiti već postojeće bežične signale kao izvor energije i medij za komunikaciju. Tehnologija bi se mogla iskoristiti za prijenosne uređaje, "pametne kuće" te samoodržive mreže senzora", kaže Shyam Gollakota, profesor na Univerzitetu Washington.

Tehnologija bi mogla dovesti i do mreže uređaja i senzora koji šalju podatke reflektujući postojeće signale, bez potrebe za baterijama.

"Naši uređaji formiraju mrežu iz ničega. Možemo reflektovatti signale i stvoriti komunikaciju Morseovim kodom između dva uređaja koji ne sadrže baterije", rekao je profesor Joshua Smith.

Ovi uređaji bi se mogli ugraditi u mobitele kako bi omogućili napajanje u slučaju pražnjenja baterije, dovoljnu za slanje SMS poruke ili informacija o kontaktu.