Novost iz Microsofta
0

Mobiteli bi mogli koristiti iste aplikacije kao i kompjuteri

Sarajevo-x.com
Snimak, koji se pojavio na internetu, je otkrio niz novih mogućnosti Microsoftovog Windows Phonea uključujući i novi softver koji će omogućiti korisnicima mobitela da koriste iste aplikacije kao i kompjuteri sa operativnim sistemom Windows.

Joe Belfiore iz Microsofta je naveo nekoliko novih mogućnosti visoke tehnologije koje će biti dio nove nadogradnje za Windows Phone softver.

Aplikacije je moguće lako dijeliti sa kompjuterima koji imaju operativni sistem Windows, baš kao što je to slučaj sa Appleovim iPhoneom i iPadom.

Windows Phone će koristiti isti softver sličan Windowsu 8 prilagođenom tablet kompjuterima. Proizvođačima će biti lakše napraviti aplikacije koje rade na oba uređaja.

Zvaničnici kompanije Microsoft se nadaju da će do predstavljanja imati oko 100.000 dostupnih aplikacija.

Neki insajderi koji su već vidjeli Windows Phone 8 su potvrdili nekoliko detalja.

Analitičari firme iSuppli predviđaju da će Microsoftov Windows Phone prestići Appleov iPhone do 2015. godine.

Kompanija Nokia, koja je postala partner sa Microsoftom kako bi zajednički proizveli mobitele koji imaju operativni sistem Windows Phone, prodala je milion uređaja i premašila očekivanja analitičara.

Novi softver kodnog imena Apollo bi se trebao pojaviti u novim Nokijinim uređajima, ali datum još uvijek nije potvrđen.

Uređaji će imati i SkyDrive uslugu koja će omogućiti korisnicima da svoje sadržaje pohranjuju online. To bi moglo značiti da će korisnici Windowsa moći pristupiti svojim muzičkim kolekcijama bez potrebe za sinhronizacijom njihovih uređaja sa kompjuterom.

Nova nadogradnja će ponuditi i podršku za novu rezoluciju ekrana, a bit će dodan i NFC čip (near field communication) za bežično plaćanje u prodavnicama. Zvaničnici kompanije su ovo opisali kao novo iskustvo plaćanja.

Do sada je Windows Phone bio tajna, uprkos nestrpljivim fanovima. Prošle godine je Windows Phone pokrivao samo dva posto tržišta, piše Daily Mail.

Do 2015. godine će taj procent biti 16,7 posto, smatraju analitičari firme iSuppli, zbog čega će uređaji koji koriste pomenuti operativni sistem biti na drugom mjestu na svijetu iza onih sa Googleovim Androidom, ali ispred onih sa Appelovim iOS-om.

Vezani članci