Tehnologija
258

Mladi Travničani Denis i Emin rade na razvoju svoje prve kompjuterske igrice

Piše: L. Č.
Mladi Travničani Denis Kotilica i Emin Belegić su osnovali nezavisni studio za razvoj igrica pod nazivom "Binsure" (Bin - binary i sure - pleasure), a trenutno rade na razvoju svoje prve kompjuterske igrice.

Njihova prva igrica se zove "Cure for Pain", a u pitanju je 2D akcioni platformer smješten u futurističkom svijetu. Igrat ćete u ulozi lika nad kojim je izvršen eksperiment, a koji bježi iz laboratorija i suočava se sa mnoštvom prepreka i zlih protivnika koji ga žele zaustaviti u njegovom bijegu.

Igrica će najprije izaći za PC (Windows/Linux/Mac), a nakon toga, ako se ukaže prilika, i za PlayStation 4 i Xbox One.

"Još kao mali sam želio napraviti igricu i ta ideja je bila sa mnom sve do danas. Kako sam više počeo čitati uspješne priče o tome kako je neki nezavisni studio uspio sa igricom, odlučio sam da tu svoju želju iz djetinjstva pretvorim u stvarnost. Poznavao sam Emina od ranije, kontaktirao sam ga i kroz nekoliko minuta smo shvatili da obojica imamo isti interes i da želimo zajedno raditi na igrici. I eto nas, tu smo, radimo na našoj prvoj igrici i živimo naš san", kaže Denis Kotlica u razgovoru za Klix.ba.

Dodaje kako je pred njima još dosta posla, ali će to vrijeme pokušati opravdati tim što će ljudima ponuditi što bolju i zabavniju igricu. Ukoliko sve prođe onako kako su planirali, ili barem približno, ističu kako bi voljeli da im se u studiju pridruži još nekoliko članova, te da zajedno sa njima dijele strast prema pravljenju igrica.

"Osim toga bismo osigurali prostor gdje bismo mogli razvijati igrice, jer trenutno sav posao obavljamo od kuće. I naravno, nastavit ćemo praviti igrice, kakav god da bude rezultat", poručuje Kotlica.

Emin Belegić i Denis Kotlica
Emin Belegić i Denis Kotlica

Denis Kotlica, rođen 28. jula 1993. godine, student je druge godine Inžinjerske informatike Univerziteta u Travniku. Trenutno radi kao freelance web developer. Kaže kako ima ogromnu ljubav prema igricama i kroz čitav život je bio okružen njima.

Njegov prijatelj Emin Belegić rođen je 24. oktobra 1992., a još nešto manje od mjesec dana mu je ostalo do odbrane diplomskog na smjeru Grafičko inžinjerstvo i dizajn Univerziteta u Travniku. Radi kao freelance grafički dizajner i također ima ogromnu ljubav prema igricama.

Rad Denisa i Emina možete pratiti na Facebooku i Twitteru.