Tehnologija
23

Mladi Mostarci razvijaju minijaturni uređaj za eksternu bateriju i memoriju, u planu proboj na američko tržište

Piše: Š. B.
Robert Rozić, Luka Vučina i Marin Bevanda
Tri devetnaestogodišnjaka iz Mostara posvetili su svoje znanje, vještine, kao i slobodno vrijeme rješavanju problema koji pogađa sve više vlasnika pametnih telefona - razvijanju pametnog privjeska koji bi služio kao eksterna baterija i memorija za pametne telefone.

Marin Bevanda, Luka Vučina i Robert Rozić studenti su računarstva na Fakultetu strojarstva i računarstva u Mostaru i mladići su koji se interesuju za nove tehnologije te su svoje slobodno vrijeme posvetili razvijanju ideje pametnog privjeska.

Marin je dizajner privjeska, Luka je hardverski inžinjer, dok je Robert programer. Oni su, zajedno sa menadžericom projekta Tamarom Knezović, koja im se pridružila naknadno, okupljeni u Amplius Electronics, startup kompaniji u sklopu poslovnog parka SPARK u Mostaru.

Ideja je došla prošle godine, dok su još bili u školskim klupama gdje su se, kao i većina njihovih prijatelja, počeli susretati sa sve češćim problemom nedostatka baterije na pametnim telefonima, kao i nedostatka memorije za pohranu fotografija i ostalih dokumenata.

Isprva, kažu, nisu imali dovoljno znanja kako bi ideju pretvorili u stvarnost, ali nisu odustali te su nakon dosta istraživanja i dodatnog učenja došli do rješenja za realizaciju.

Pametni privjesak ustvari je eksterna baterija - power bank, koja može napuniti bateriju pametnog telefona do 70 posto, u zavisnosti od uređaja, a u njemu se nalazi i dodatna memorija za pohranu podataka sa mobilnog uređaja u slučaju manjka slobodnog prostora na smartphoneu.

Neke od dodatnih mogućnosti Rubica, kako su ovaj privjesak nazvali, jeste NFC tag koji se može upotrijebiti za otključavanje vrata, kao i flashlight lampa za osvjetljenje.

Dimenzije Rubica su minijaturne, 6x4 centimetra, što je veličina regularnog Zippo upaljača.

Putem aplikacije bit će moguće pratiti stanje baterije i memorije te upravljati drugim mogućnostima super privjeska.

Još jedna mogućnost privjeska bit će i automatsko spremanje dokumenata, fotografija, pa čak i zahtjevnih snimaka u 4K rezoluciji koji zauzimaju mnogo slobodnog prostora na pametnom telefonu.

Rubico projekat još uvijek je u početnoj fazi razvijanja te je potrebno još mnogo kako bi se osmislio dizajn, istražilo tržište, kreirala web stranica i osmislio efektivan marketinški plan. U planu je i razvijanje Android i iOS aplikacije koja će omogućiti lakše korištenje uređaja.

Projekat je to koji primjenjuje informacijsku tehnologiju, ali ima i hardversku komponentu, kao i proizvodnu i izvoznu te upravo zbog toga ovaj mladi tim stručnjaka čeka uspjeh na ovom polju, kako na domaćem, tako i na inozemnom tržištu, s obzirom na to da imaju u planu proboj i izvoz pametnog privjeska na američko tržište.

Nakon što je u planu bilo preseljenje proizvodnje u zemlje daleke Azije, kao što su Kina ili Hong Kong, zbog manje cijene proizvodnje, ona će ipak ostati na Balkanu. Elektronika će se proizvoditi u Hrvatskoj, dok će proizvodnja plastičnih dijelova biti vršena u Bosni i Hercegovini. Proizvodnja će se na taj način mnogo lakše kontrolisati, a bit će i smanjeni troškovi, s obzirom na to da neće biti potrebno dostavljanje dijelova, a i troškovi carinjenja bit će mnogo manji nego što bi bili da se dijelovi dostavljaju sa drugog kontinenta.

Njihova najveća podrška je, kažu, poslovni park SPARK iz Mostara koji im je i omogućio neophodnu infrastrukturu za razvoj ideje pametnog privjeska.