Promo video
0

VIDEO / Mini Opera za iPhone šest puta brža od Safarija

Sarajevo-x.com
Mini verzija internetskog preglednika Opere uskoro bi se mogla naći na popularnim iPhoneima, saopšteno je iz ove kompanije, te je objavljen prvi video koji prikazuje mogućnosti te aplikacije.

Od predstavljanja na svjetskom kongresu u Barceloni izumitelji ovog browsera rade sve na njegovoj što boljoj promociji i uvjereni su da će ga Apple odobriti za korištenje.

Prva testiranja pokazuju da je Opera Mini šest puta brža od Appleovog preglednika Safari, piše PC World. Povećana brzina postignuta je zahvaljujući proxy serveru kojim se kompresuju i reformatiraju web stranice prije nego budu proslijeđene na telefon.

Kompresija također pomaže konzumiranju manje podataka, što je posebno korisno za korisnike u roamingu, koje pretraživanje interneta više košta.

Iz Opere se nadaju da će privući vlasnike iPhonea i drugim karakteristikama, poput thumbnail sličica za pristup omiljenim stranicama sa početne stranice.

Samouvjereni izumitelji Mini Opere još u februaru su izjavili kako će dobiti odobrenje Applea za ovu aplikaciju, ali se iz te kompanije još nisu izjasnili.