'Vratite nam islamske stranice'
0

Milioni muslimana prijete napuštanjem Facebooka

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Više od 2,5 miliona muslimana će napustiti Facebook ukoliko se ne omogući nastavak rada nekoliko islamskih stranica, piše "Daily Mail".

Pismo koje je postavljeno na nekoliko stranica na Facebooku optužuje osnivača Marka Zuckerberga i njegove saradnike da ignorišu osjećaje više od 2,5 miliona muslimana.

Zajednica muslimana je ljuta zbog uklanjanja četiri islamske stranice i povući će se sa Facebooka dok se ne udovolji njihovim zahtjevima.

Osim toga, oni zahtijevaju uvođenje novih pravila koja će zabraniti antiislamske komentare. Ukoliko se ne ispune njihovi zahtjevi, ova grupa će napustiti Facebook i preći na društvenu mrežu Medina.com koja je namjenjena muslimanima.

Također, Facebook je optužen za neodgovorno ponašanje jer su dozvolili postojanje stranica koje dozvoljavaju crtanje portreta poslanika Muhameda.

U Kur'anu ne postoji zabrana crtanja Allaha ili Poslanika Muhameda ali se u jednom dijelu navodi da je nemoguće da ljudske ruke načine takav portret. Vjeruje se da je svaki takav pokušaj uvreda Allaha.

Od Zuckerberga se traži da se vrate uklonjene stranice, da se zabrane simboli koji omalovažavaju islam te da se zabrane stranice koje to čine.

Društvena mreža Medina.com poštuje najviše islamske principe i ohrabruje jedinstvo muslimana. Od ženskih korisnika se traži da na profilima ne postavljaju slike.

Glasnogovornik Facebooka je rekao da su islamske stranice "I love Mohammed" i "Quran Lovers" uklonjene jer su korištene za spamovanje korisnika, što se protivi pravilima ove društvene mreže.