Tehnologija
0

Milioni korisnika Facebooka rizikuju krađu identiteta

Sarajevo-x.com
Milioni korisnika društvene mreže Facebook dozvoljavaju strancima da pristupe njihovim ličnim informacijama, čineći se tako ranjivima sve češćoj krađi identiteta. Istraživanja su pokazala da dva od pet korisnika bez problema upisuju detalje poput datuma rođenja, broja telefona i radnog mjesta i dozvoljavaju potpuni strancima da vide njihov profil.

Stručnjaci za prevare kažu da su mlađi naraštaji opušteni kada je u pitanju davanje njihovih ličnih podataka putem Interneta. To predstavlja zabrinjavajući trend i daje cyber kriminalcima potrebne informacije da kreiraju lažne identitete, pristupe online računima ili da uđu u kompjuterske mreže.

Facebook je ove godine polučio veliki uspjeh. U posljednjih šest mjeseci, broj korisnika je vrtoglavo narastao. Danas, Facebook ima oko 30 miliona članova.

Facebook je specifičan jer je na njemu praksa da se koriste prava imena i prezimena, kako bi lakše mogli pronaći prijatelje rasute po cijelom svijetu. Prije no što neko uspije pristupiti ličnim podacima, korisnik mu mora odobriti pristup i uključiti ga u svoju listu prijatelja.