Tehnologija
12

Milijardu smartphonea s Androidom u opasnosti od novog virusa

Klix.ba
Korisnici smartphonea sa operativnim sistemom Android ponovo imaju razloga za brigu, jer su zbog novog virusa ponovo podložni hakerskim napadima.

Početkom ove godine su smartphonei s Androidom bili ugroženi zbog Stagefright buga putem MMS poruka, no, novi bug omogućava hakerima da dobiju kontrolu nad smartphoneom putem MP3 sadržaja ili MP4 videa.

Ekspert za sigurnost koji radi za kompaniju ESET, Mark James, objasnio je o čemu se zapravo radi.

"Posjećivanjem internet-stranice i slušanjem 'zaražene' pjesme ili gledanjem 'zaraženog' klipa haker dobija pristup uređaju te može raditi šta poželi, instalirati novi malware, preuzimati sadržaj i ukrasti identitet", izjavio je James.

Sigurnosni propusti se nalaze u sistemima za procesuiranje sadržaja koje u kombinaciji sa "zaraženim" MP3 i MP4 sadržajima omogućavaju hakerima da preuzmu kontrolu nad smartphoneom.

"U slučaju prve verzije Stagefrighta su bile potrebne određene informacije poput broja telefona kako bi se slale poruke na vaš uređaj. Međutim, u slučaju nove verzije hakeru nisu potrebne nikakve vaše informacije da bi bio uspješan u svom naumu", dodao je James.

U augustu su kompanije Samsung, LG i Google objavile najveću sigurnosnu nadogradnju za borbu protiv prvog Stagefright buga.

Korisnici Androida mogu provjeriti da li su zaštićeni preuzimanjem Stagefright Detector aplikacije sa Google Playja.