Tehnologija
2

Microsoft vratio "Start" dugme u Windows

Klix.ba
Windows 8.1
Windows 8.1
Microsoft je vratio dugme "Start" u svoj operativni sistem Windows, nakon brojnih žalbi korisnika, a objavljene su i prve fotografije.

Najveća svjetska softverska kompanija nada se da će sada poboljšati prodaju svoje nove verzije Windowsa, nakon što ova među korisnicima nije napravila senzaciju kakvoj se kompanija nadala.

Mnogi su se žalili da je ova verzija Windowsa isuviše komplikovana, a prodaja iPada i tableta na Androidu doslovno je "pojela" Microsoftov profit, budući da su se korisnici znatno odmakli od korištenja desktop računara.

Fotografije nove verzije Windowsa 8.1 pokazuju povratak "Start" dugmeta, na čiji su se nedostatak korisnici najviše žalili. Podsjetimo, Windows 8 dizajniran je za korištenje na ekranima osjetljivim na dodir i tradicionalnim računarima. Korisnici ekrana osjetljivih na dodir bili su zadovoljni novim izgledom Windowsa, ali veliki broj korisnika, koji se i dalje koristi mišem i tastaturom, žalio se da je novi izgled zbunjujući.

Microsoft sada planira da Windows nadograđuje periodično, umjesto da čeka po nekoliko godina za objavljivanje nove verzije.

Windows 8.1, ranije poznat pod radnim imenom "Blue" bit će dostupan besplatno za sve korisnike Windowsa 8, a testna verzija bit će dostupna na Microsoftovoj godišnjoj razvojnoj konferenciji 26. juna.