Tehnologija
1

VIDEO / Microsoft razvio senzorsku narukvicu koja prati pokrete ruku

Klix.ba
Microsoft je razvio senzorsku narukvicu koja stvara 3D modele pokreta ruke korisnika u realnom vremenu. Prototip Digita je dio pokušaja da se kreira mobilni uređaj koji bi korisniku dozvolio kontrolisanje velikog broja aparata pokretima ruku.

Prema izjavama iz Microsofta, uređaj bi se mogao koristiti kao virtuelni daljinski upravljač za televizor, virtuelni kontroler za pametne telefone koji se nalaze u džepu ili torbi te za igranje videoigara. Uređaj je dizajniran tako da bude manje glomazan i neudoban od senzorskih rukavica.

Senzori Digit su razvijeni u laboratorijama Univerziteta Cambridge, uz pomoć istraživača sa Univerziteta u Newcastleu i Univerziteta na Kreti. Senzori su predstavljeni na konferenciji za tehnologiju korisničkog interfejsa u Massachusettsu.

Digit koristi senzore koji detektuju infracrveno svjetlo zajedno sa softverom koji interpretira informacije i stvara model skeleta šake. Taj model se kasnije koristi za interpretaciju o tome šta radi ruka korisnika, prenosi BBC.

Oprema uključuje i infracrveni laser koji šalje tanku liniju preko šake kako bi mjerio udaljenost između prstiju i tako odredio pod kojim su uglom okrenuti prema gore. Infracrveno svjetlo se koristi jer nije vidljivo ljudskim okom i ne stvara smetnje.

"Ovaj maleni uređaj predstavlja mobilno rješenje i interesantan je za razvoj novih tehnologija i aplikacija. Međutim, neke slične inovacije nisu uspjele naći svoje mjesto van industrije videoigara te bi isti slučaj mogao biti i sa Digitom. Još nije poznato koliko je pouzdana ova tehnologija i koliko precizno su kamere kalibrirane", rekao je dr. Richard Picking sa Univerziteta Glyndwr.

Mnogi eksperti smatraju da većina korisnika neće htjeti nositi ovaj uređaj na ruci tokom svakodnevnih aktivnosti.

Uređaj trenutno mora biti spojen sa kompjuterom kako bi se osiguralo funkcionisanje, što ga čini nepraktičnim za svakodnevnu upotrebu.