Tehnologija
0

Microsoft prodao više od 2,5 miliona kontrolera Kinect

Sarajevo-x.com
Milioni zadovoljnih kupaca su odvojili novac za "Microsoftov" inovativni kontroler Kinect, a kompanija sada želi uvesti televizijske usluge dostupne putem igraće konzole Xbox 360.

"Microsoft" je prodao više od 2,5 miliona kontrolera Kinect otkada je ovaj uređaj stavljen u prodaju početkom novembra. Korisnici Kinecta ne trebaju koristiti tradicionalne kontrolere, jer su oni zamijenjeni kamerama koje prate pokrete igrača i prenose ih u akciju na ekranu.

Zvaničnici kompanije su rekli da je prodaja tokom "crnog petka" (dan kada zvanično počinje predbožićna kupovina po sniženim cijenama), dan nakon Dana zahvalnosti, dodatno povećala broj prodanih uređaja. Kompanija je također nastojala da ublaži strah od nedostatka zaliha igračkog sistema u periodu do Božića.

"Microsoft" očekuje da će udvostručiti trenutnu prodaju do Božića i prodati više od pet miliona uređaja do kraja godine.

Ovdje se ne uračunava prodaja uređaja koja ide u paketu sa konzolom Xbox 360, nego se tiče isključivo prodaje Kinecta koji košta 154 eura. Kompanija pregovara sa američkim emiterom HBO kako bi obezbijedila prava na neke od emisija, piše "Telegraph".

Pouzdani izvori tvrde da "Microsoft" planira postati "virtualni kablovski operater" i mjesečno naplaćivati pristup na mreže kao što je ABC, FOX, NBC, ESPN putem Xboxa 360 u SAD-u.

Ovim potezom bi Xbox 360 stekao reputaciju medijske i zabavne platforme, čime bi postao konkurencija kompanijama "Apple" i "Google" koje daju slične usluge u SAD-u.

Korisnici Xboxa 360 u Velikoj Britaniji već mogu pristupiti online platformi kompanije "Sky" pod nazivom "Sky Player" putem svojih igraćih konzola, a mogu pristupiti i sadržajima kao što su filmovi putem "Microsoftovog" portala Xbox Live.