Internet
0

Microsoft nudi izbor browsera

Sarajevo-x.com
Regulatori Evropske unije pozdravili su u petak prijedlog američke softverske firme Microsoft da omogući korisnicima da sami biraju vlastite internetske browsere, a u pokušaju rješavanja EU "antitrust" optužbi.

"Prijedlog priznaje princip da potrošačima treba dati slobodan i djelotvoran izbor web browsera", rečeno je iz Evropske komisije.

Komisija, izvršna ruka Evropske unije, saopštila je da je prijedlog Microsofta u skladu s onim što je sugerisano u januaru, te da će dalje istražiti je li taj prijedlog praktičan.

"Prema našem novom prijedlogu evropskim potrošačima koji kupuju novi Windows sa Internet Explorerom kao postavljenim browserom bit će prikazan ekran za odabir sa kojeg mogu, ukoliko žele, jednostavno instalirati drugi s interneta", stoji u izjavi Microsofta.

Microsoft je također dao prijedlog kojim bi se poboljšala interoperabilnost između proizvoda drugih firmi i sveprisutnog operativnog sistema Windows.

"Vjerujemo da će, ako i bude prihvaćen, ovaj prijedlog u potpunosti riješiti pitanja iz evropskog Zakona o o konkurenciji, koja se odnose na uvrštavanje Internet Explorera u Windows i interoperabilnosti s našim proizvodima velikog domena", poručili su iz Microsofta. "Međutim, opet ovi prijedlozi zahtijevaju dalju istragu prije nego Komisija donese bilo kakav zaključak."