Tehnologija
0

Microsoft na sudu zbog pretraživača Bing

Sarajevo-x.com
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Microsoft se ponovo našao na sudu, a ovoga puta američki softverski div je tužen zbog svog pretraživača koji nosi naziv Bing.

Mala američka dizajnerska kompanija Bing sa sjedištem u St. Louisu podigla je tužbu protiv Microsofta navodeći da neovlašteno koristi naziv Bing.

Advokati ove firme tvrde da je Microsoft znao za postojanje ove firme ali su ipak svjesno uzeli naziv Bing koji neovlašteno koriste i time oštećuju dizajnersku kompaniju.

"Moj klijent već deset godina koristi naziv 'Bing'. On je odabrao upravo ovaj naziv kako bi se istakao na tržištu i uložio je previše vremena i truda kako bi postao prepoznatljiv. Međutim, Microsoft sada umanjuje vrijednost dizajnerske kompanije i unosi veliku konfuziju u javnosti jer za svoj pretraživač koristi naziv dizajnerske kompanije", kazao je advokat Anthony Simon.

Inače, dizajnerska kompanija naziv Bing koristi još od 2000. godine, međutim još uvijek čekaju odobrenje zahtjeva za registraciju.

Advokat Microsofta Kevin Kutz kazao je kako se nada da će čitav slučaj biti odbačen.

"Vjerujemo da će tužba biti povučena jer Microsoft nije doveo ni do kakve zabune u javnosti time što za pretraživač koristi naziv Bing. Mi svakako poštujemo tuđe nazive i intelektualno vlasništvo", istakao je Kutz.

Ove optužbe uslijedile su samo nekoliko dana nakon što je Microsoft suspendovao svoj servis za blog u Kini "MSN Juku" nakon što je priznao kopiranje koda kanadske firme 'Plurk' u kreiranju tog sajta.