Tehnologija
0

Microsoft mora platiti kompenzaciju Kanađanima

FENA
Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država donio je jednoglasnu odluku da korporacija Microsoft plati kanadskoj kompaniji "i4i" 290 milijuna dolara kao nadoknadu zbog nezakonitog patentiranja njene tehnologije.

Time je potvrđena i presuda koju je 2009. godine donio američki Federalni prizivni sud, prenijela je novinska agencija Reuters.

Postupak između "i4i" i Microsofta vodi se od 2007. kada je kanadska kompanija optužila američku multinacionalnu korporaciju za nezakonito korištenje njenih patentiranih tehnologija u paketima Microsoft Office 2003 i 2007, u sistemu Vista.

Okružni sud američke savezne države Teksas je u augustu 2009. donio presudu u korist "i4i" i odrezao Microsoftu novčanu nadoknadu od 290 miliona dolara. Sudija je tada zabranio Microsoftu da prodaje svoj tekstualni Word sve dok iz njega ne povuče spornu funkciju.

Pokušaj Microsofta da ospori ovu odluku u Federalnom sudu je propao, zbog čega se korporacija obratila Vrhovnom sudu. Postupak pred Vrhovnim sudom je pokrenut u novembru 2010.

U patentu "i4i" opisuje se tehnologija koja može promijeniti strukturu elektronskog dokumenta. U paketima Microsoft Office 2003 i 2007 isto rješenje ima naziv Custom XML.

Zbog pokrenutog sudskog postupka ova funkcija nije ugrađena u Office 2010.