Tehnologija
0

Microsoft kupio 1,6% Facebooka; potvrđena važna investicija

Sarajevo-x.com
Softwareski gigant Microsoft kupio je 1,6% udjela u najvećem društvenom web siteu Facebooku. Jedan od šefova Microsofta Steve Ballmer rekao je u ponedjeljak da je njegova firma kupila 1,6% udjela u Facebooku za 240 miliona američkih dolara, te da je to bila važna investicija, a ne greška.

"Nismo napravili grešku", rekao je Ballmer novinarima na konferenciji u Mumbaiju, piše Reuters.

Analitičari tvrde da je Microsoft platio previsoku cijenu na okladu da će tri godine star Facebook postati središte za sve vrste web aktivnosti.

"Vrijednost Facebooka se još uvijek treba utvrditi. Zasigurno, danas je Facebook veoma, veoma popularan. Ova kompanija je veoma važna za nas", rekao je Ballmer. "Da li će Facebook vrijediti 5, 15 ili 50 milijardi dolara ovisi o njihovom timu i kako će napredovati".

Ballmer, koji se pridružio Microsoftu još 1980. godine na nagovor njegovog kolege sa Harvarda Billa Gatesa, rekao je prošlog mjeseca da se Microsoft godišnje fokusira na 20 manjih akvizicija od 50 miliona do milijardu dolara po svakoj radije nego na velike akvizicije.

Na pitanje da li će Microsoft kupiti Yahoo, Ballmer je odgovorio "Moj odgovor možete smatrati kao 'bez komentara'. Mi se želimo fokusirati na online oglašavanje. Šta će se desiti sa Yahoom, sačekat ćemo i vidjeti".