Tehnologija
0

Microsoft konačno ponudio Office paket za Android

Klix.ba
Microsoft konačno donosi svoj Office paket za Android. Ipak, softver će raditi samo na mobitelima, a neće izlaziti u verzijama za tablete i iPade (izuzev ako ne koristite Microsoftov Surface).

Softver je dostupan na Google Play storeu, a zahtijeva godišnju pretplatu na Office, koja košta 100 dolara, i neće se prodavati odvojeno.

Nova ponuda slijedi izbacivanje verzije za iPhone u junu. Poput drugih mobilnih verzija velikih programa, Office za Android dizajniran je samo za "laku" upotrebu, odnosno pregledanje i uređivanje dokumenata primljenih e-mailom. Nije namijenjen stvaranju kompleksnih i velikih dokumenata od samog početka.

Microsoft Corp. pokušava učiniti svoj Office 365 uvjerljivijim, bez uklanjanja prednosti koju tableti pogonjeni Windowsom imaju, a to je mogućnost korištenja Office programa poput Worda, Excela i PowerPointa.

"Izbacivanjem ove aplikacije pokazujemo koliko smo posvećeni davanju dodatne vrijednosti pretplatnicima Officea 365. Sada mogu pristupiti Word, Excel i PowerPoint dokumentima, pogledati ih i urediti pomoću iPhonea ili mobitela koji rade na Windows Phoneu ili Androidu", saopćili su iz kompanije.

Microsoft insistira na pretplatama kao načinu da kupci nastave plaćati za proizvod koji su već kupili. Kompanija ih privlači pogodnostima poput korištenja paketa na više računara i besplatnom i redovnom nadogradnjom.

Kompanija je dizajnirala Office Mobile za Android, posebno za telefone sa manjim ekranom, čak i ako više ljudi preferira uređivanje dokumenata na ekranima tableta.

Već postoje Microsoftove verzije softvera za iPade i tablete na Androidu, zvane Office Web Apps, koje rade isključivo na web-browserima i zahtijevaju stalni pristup internetu. Novi softver za Android je aplikacija koja se instalira na telefon i može se koristiti bez konekcije na internet.

Uz pretplatu, kupci mogu koristiti Office na 10 uređaja. Pet njih mogu biti Windows i Mac računari ili Windows tableti. Drugih pet mogu biti iPhonei ili Android telefoni. Telefoni pogonjeni Windowsom već imaju instaliran Office.

Novi softver zahtijeva Android 4.0 ili noviju verziju. Isprva će biti dostupan samo u SAD-u, a Microsoft ga planira proširiti na 117 tržišta i na više od 30 jezika. Nisu najavili nikakve planove za BlackBerry telefone.