Deaktiviranje 277 domena
0

Microsoft dobio dozvolu da se obračuna sa "botnetom"

Sarajevo-x.com
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Američki softverski gigant Microsoft je dobio odobrenje američkog suda da deaktivira globalnu kompjutersku mrežu, koju je ova kompanija optužila za širenje spama i štetnih kompjuterskih kodova, objavio je Wall Street Journal.

Federalni sudija u Virginiji, dao je odobrenje na zahtjev Microsofta da se deaktivira 277 Internet domena, za koje je proizvođač softvera naveo da su povezane sa "botnetom".

"Botnet" je čitava armija inficiranih kompjutera koje hakeri mogu kontrolirati iz centralne mašine.

Kompanija namjerava da tajno ošteti komunikacijske kanale koji vode ka botnetu prije nego operatori budu u mogućnosti ponovo uspostaviti veze prema mreži.

Microsoft je u ponedjeljak ove sedmice zatražio odobrenje da ciljano krene protiv "botneta" koji je idenitificiran kao Waledac, objavio je WSJ.

Sudija Brinkema je naredio kompaniji VeriSign Inc., koja se bavi sigurnošću na Internetu, da priievremeno isključi sumnjive online adrese.

18.februara, kompanija za Internet sigurnost, NetWitness, objavila je u svome izvještaju da je novi tip kompjuterskog virusa zarazio 75.000 računara u 2.500 organizacija širom svijeta, uključujući korisničke račune na web stranicama popularnih socijalnih mreža.