Revolucija u informatici?
0

Metamaterijali umjesto elektronike

Sarajevo-x.com
Znatno ovećanje brzine pristupa internetu moguće je ostvariti usporavanjem svjetlosnih frekvencija koje su dosad prenosili elektronski uređaji, izjavili su stručnjaci s Oxforda.

Revoluciju u informatici i elektronici mogli bi donijeti čipovi izrađeni od nedavno otkrivenih metamaterijala. Ovo otkriće možda će nas zauvijek riješiti upotrebe spore i nezgrapne elektronike.

Telekomunikacijski ruteri kojima se postiže velika brzina interneta koriste optičke kablove koji prelaze velike komunikacijske daljine težeći slanju informacija na mnogo različitih kanala od koji svaki ima svoju vlastitu svjetlosnu frekvenciju.

Kako se informacije približavaju konačnoj destinaciji, ove frekvencije se moraju razdvojiti i poslati na svaka na odgovarajuću lokaciju. Ovo razdvajanje postignuto je uz mnogo nezgrapne elektronske opreme koja šalje blisko vezane frekvencije različitim detektorima.

Ovi procesi usporavaju brzinu vašeg interneta i vaš računar, kažu stručnjaci s britanskog Oxforda.

"Ako putem metamaterijala uspijemo uspješno smanjiti brzinu svjetlosnih frekvencija, neće biti potrebe za elektronskom konverzijom istih", rekli su britanski stručnjaci za BBC.

S ovim materijalima, kako navode, biće moguće kapacitet velikog elektronskog sistema zamijeniti s jednim čipom ne većim od ljudskog nokta.