Tehnologija
0

Megavideo će ubiti YouTube?

Sarajevo-x.com
YouTube već dugo dominira na "online video nebu". No dali li će tako i ostati? Ne, ako Megavideo mogne učiniti nešto po tom pitanju. Riječ je o novom servisu za online video koji stiže iz Hong Konga i kojeg su napravili isti ljudi koji su na svijet donijeli Megaupload. Cilj im je očit, a moto glasi "Megavideo Beats YouTube". Da im vjerujemo?

Megavideo se tek pojavio, zato da li će "srušiti" YouTube ili ne, ostaje da vidimo. Za početak, zbog čega to ovaj video site smatra da je dostojan takvih tvrdnji.

Na prvu interesantno zvuči ideja zarade na reklamama koje se integrišu u video klipove. Naime, svaki korisnik može instalirati platformu AdBrite koja stavlja reklame direktno u video. Prihodi od reklama trebali bi ići samom korisniku. Zvuči jako dobro, no kako će to funkcionisati?

"Cilj Megavidea je da zamijeni YouTube sa mjesta vodećeg sitea za online video... Dozvoljavamo našim partnerima da zadrže 100% dobiti od reklama. Vaš sadržaj, vaš novac. Mi uzimamo mali procenat za bandwidth i kafu", piše u opisu usluge na stranici.

U video klipu obavljenom na početnoj stranici Megavidea, autori servisa daju 10 razloga zašto je njihov servis bolji od YouTubea. Između ostalih, spomenut ćemo da je dozvoljen download video klipova, korištenje Megavidea na dvadeset jezika te je kao posljednji razlog navedeno: "Meagavideo vas voli više nego YouTube".

Interesantno je da "premium" verzija zainteresovanim korisnicima dozvoljava da uploadaju video zapise veličine do 5 GB, uz mjesečnu naknadu od 10 dolara.

Da li će Megavideu uspjeti da nadmaši YouTube, vrijeme će pokazati.