Tehnologija
13

Matrixov sat nikada ne morate skidati jer ga puni toplina tijela

Klix.ba
Pametni satovi pružaju niz mogućnosti, ali u nekom trenutku ih morate skinuti kako bi se napunili. Za razliku od satova koji se moraju puniti svaki ili svaki drugi dan, Matrixov PowerWatch nikada ne morate skinuti s ruke.

Riječ je o prvom pametnom satu koji se ne mora puniti jer ga pokreće tjelesna toplina pomoću koje mjeri potrošene kalorije, nivo aktivnosti i sna. Napravljen je tako da toplinu tijela pretvara u električnu energiju koja ga puni kad god ga nosite. Punjenje prestaje onog trenutka kada ga skinete i počinje čim ga stavite na ruku. Ovo je jedini pametni sat koji pokazuje koliko električne energije generirate.

S obzirom na to da baterija ne zahtijeva punjenje i da je sat vodootporan, ne morate ga nikada skidati.

Naravno, ovo nije prvi put da se toplina koristi za proizvodnju energije, već smo imali priliku vidjeti kuhalo koje puni telefon, ali ovo je prvi put da se ovakva tehnologija koristi za male proizvode kao što je sat.

Za ovu inovaciju se putem stranice Indiegogo.com prikuplja novac od donacija, a ako sve bude išlo po planu, u oktobru sljedeće godine bi se trebao naći u proizvodnji.