Tehnologija
9

Mark Zuckerberg otkrio izazov za 2015. godinu

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Mark Zuckerberg je za 2013. godinu postavio izazov da se upozna sa što više novih ljudi. Ove godine je sebi za cilj postavio da svake druge sedmice pročita po jednu knjigu.

Facebook suosnivač i izvršni direktor je u postu na najpopularnijoj društvenoj mreži otkrio da je odlučio ove godine čitati knjige i učiti o različitim kulturama, vjerovanjima, historiji i tehnologiji.

Zuckerberg je krajem prošle godine zatražio pomoć od korisnika Facebooka pri odabiru novog izazova s kojim će se suočiti u 2015. godini. On se svake godine odlučuje na novi izazov da bi, kako je rekao, "proširio vidike i naučio nešto novo o svijetu".

Prethodnih godina je učio mandarinski, upoznavao svaki dan po jednu osobu koja ne radi za Facebooku, zahvaljivao se ljudima koji su učinili svijet boljim mjestom, postao vegetarijanac, odnosno jeo samo meso životinja koje je sam ubio (navodno), i nosio kravatu. Ove godine mu je nedostajalo inspiracije pa je uputio poziv članovima Facebook zajednice da daju svoje prijedloge.

Najviše se odlučio da čita knjige jer je imao najviše takvih prijedloga, pa je otvorio i Facebook stranicu koja se zove "Godina knjige" ("A Year of Books") u kojoj će pisati o tome šta čita, a pozvao je i ostale korisnike da naprave isto i da o tome razgovaraju.

Prva knjigu kojom će započeti ovogodišnji izazov je "Kraj moći" ("The End of Power") Moisésa Naíma.