Zuckerbergov otac
1

"Mark je sam naučio programiranje"

Sarajevo-x.com
Edward Zuckerberg
Edward Zuckerberg
Otac osnivača Facebooka, Marka Zuckerberga, Edward, otkrio je da je za interesovanje njegovog sina za tehnologiju poteklo od korištenja kompjutera u vrlo ranoj dobi. Zubar Zuckerberg poručio je svim roditeljima da trebaju podržavati ono što njihovoj djeci predstavlja veliku strast, ali da treba znati balansirati između posla i igre.

"Sva moja djeca su odrasla blizu kancelarije i sva su bila izložena kompjuterima", kazao je dr. Zuckeberg. "Korisno je rano početi raditi na kompjuteru. To je svakako utjecalo na Markov interes za tehnologijom."

Prvi kompjuter tata Zuckerberg je nabavio 1985. godine za potrebe svog radnog mjesta. Njegov sin Mark rodio se 1984. i odgajan je u kući u kojoj se nalazi očeva ordinacija u blizini Westchestera.

Doktor se u emisiji na radiju WVOX prisjetio koliko je u to vrijeme kompjuterska nauka bila ograničena, ali je priznao kako su i njega samog uvijek privlačili noviteti iz te oblasti.

Rekao je i da je Mark dobio knjigu o programiranju i da je sam naučio kako se to radi.

Brojni slušaoci zvali su i pitali Zuckerberga za savjete o odgajanju djece, a on im je odgovorio: "Umjesto da utječete na svoju djecu pokušavajući ih usmjeriti u određenom pravcu, bitno je prepoznati njihove sklonosti i podržati ih u razvoju onoga što im je strast."

Dodao je i kako nikad nije vjerovao u moć "fizičke sile", ali da određena ponašanja zahtijevaju da se djeci pokaže kako se ona neće tolerisati.