Podaci Eurostat
0

Manje od četvrtine Evropljana nikad nije koristilo internet

FENA
Nešto manje od četvrtine od oko 500 miliona ljudi u Evropskoj uniji nikada nije koristilo internet, pokazuju novi podaci Eurostata, evropskog statističkog ureda.

"Za mnoge se danas život čini vrlo teškim bez interneta, ali znatan dio evropskog stanovništva, iako sve manji, nikad nije koristio internet", kaže se u saopćenju iz Bruxellesa.

U ovo istraživanje Eurostata o korištenju informacijske i komunikacijske tehnologije u domaćinstva i kod pojedinaca uključeni su podaci za 27 zemalja EU-a te za Hrvatsku, Island, Norvešku, Makedoniju i Tursku.

Kada se radi o korištenju interneta, razlike su velike između sjevera Evrope i njenog juga. U razdoblju između 2006. i 2011. broj pojedinaca u dobi između 16 i 74 godine koji nikada nisu koristili internet smanjio se sa 42 na 24 posto.

Postotak onih koji nikada nisu koristili internet varira između 5 posto u Švedskoj, sedam posto u Danskoj i Nizozemskoj, 8 posto u Luksemburgu i 9 posto u Finskoj, do 54 posto u Rumunjskoj, 46 posto u Bugarskoj, 45 posto u Grčkoj i 41 posto na Kipru i u Portugalu.

Eurostat kaže da je gotovo tri četvrtine domaćinstava u EU imalo internet u prvoj četvrtini 2011., dok ga je u prvoj četvrtini 2006. imalo oko pedeset posto stanovništva.