Peru
0

"Mali zeleni kompjuteri“ za siromašnu djecu

FENA
Sve više "laptop kompjutera za stotinu dolara" dijeli se najsiromašnijoj djeci svijeta. Premda ti kompjuteri još uvijek koštaju više nego što je to zacrtano kada je akcija otpočela prije tri godine, već oko 300.000 djece u zemljama u razvoju koristi taj prepoznatljivi mali zeleni kompjuter.

Neprofitna organizacija pod nazivom "Jedno dijete – jedan laptop" nada se skorom udvostručenju tog broja.

U školi Apostol Santiago u visoravnima Perua djeca se jako vesele svojim kompjuterima. Jedna od učenica, Yesenia Borquez kaže da je sretna jer sve uči na svom računaru.

Djeca u oko šest hiljada peruanskih škola dobit će kompjutere od ove neprofitne organizacije. Njen osnivač Nicholas Negroponte prije tri godine i uz veliku pompu predstavio je kompjuter od 100 dolara. Cilj je bio napraviti kompjuter koji će koštati svega 100 dolara i podijeliti ga milionima najsiromašnije djece svijeta.

Negroponte kaže da taj laptop transformira obrazovanje: "Učitelji kažu da nastava nikad nije bila toliko zabavna. Drugu stvar koju kažu je da je nivo energije u učionici veći nego prije."

Međutim, prava cijena ovih spravica veća je od očekivane, oko 187 dolara.

Negroponte je i dalje optimističan da će se cilj - cijena od 100 dolara po kompjuteru - na kraju ostvariti, kako cijene komponenata budu padale. On također odbija kritike po kojima bi bilo bolje te novce potrošiti na izgradnju škola i kupovinu knjiga.

"Naobrazba učitelja, izgradnja škola, sve je to jako važno... Ne kažem da to ne treba, da se ne šalju knjige. Ne kažem da treba biti isključiv no na ovaj način dajemo djeci veće mogućnosti."

U školi Apostol Santiago u Peruu, mnoga djeca 60 podijeljenih laptopa smatraju igračkama, međutim predstojnik škole Guillermo Lazo kaže da su oni puno više od toga: "Oni u svojim rukama imaju snažno oruđe, iako ga djeca smatraju igračkom. Međutim, to je uistinu jako informacijsko sredstvo", javio je Glas Amerike

Obrazovni radnici nadaju se da će ti laptop kompjuteri pomoći djeci da pobjede siromaštvo i izolaciju koja je endemska za zemlje u razvoju.