Novi ručni uređaj
0

Magnetskim pulsom protiv glavobolje

Sarajevo-x.com
Novi ručni uređaj koji isporučuje magnetski puls na stražnjoj strani glave mogao bi postati alternativa liječenju medikamentima za ljude koji pate od glavobolje. Utvrđeno je da je 40 posto pacijenata bilo oslobođeno boli dva sata nakon korištenja uređaja. Nije bilo nikakvih ozbiljnih nuspojava, a pacijenti lako mogu uređaj koristiti i kod kuće.

Međutim, liječnici kažu da je potrebno još istraživanja prije nego što pacijenti mogu pristupiti liječenju, javlja BBC.

Stručnjaci iz Medicinskog koledža "Albert Einstein“ u New Yorku odlučili su obaviti procjenu sigurnosti i učinkovitosti uređaja. Prethodne procjene uključivale su samo velike, skupe naprave koje se koriste u klinici.

Ručni uređaj emitirajući puls ima zadatak da poremeti zbivanja u mozgu koja dovode do preliminarnih simptoma migrene s aurom. Aure su poremećaji vida koji se pojavljuju prije migrene.

To uključuje simptome kao što su tačkice svjetlosti i cik-cak linije. Ostali simptomi uključuju trnce, obamrlost i poteškoće s govorom.

Dvije stotine pacijenata su bili zamoljeni da koriste uređaj za liječenje migrene s aurom više od tri mjeseca. Polovica tih pacijenata su dobili placebo terapiju.

Nalaz, koji će biti objavljen u časopisu The Lancet Neurology, pokazuje kako je magnetski puls iz uređaja značajno učinkovitiji od placebo terapije.

Dr. Hans-Christoph Diener iz Univerzitetske bolnice Essen u Njemačkoj je izjavio:

"Upotreba ovog uređaja mogao biti veliki korak naprijed u liječenju migrene s aurom, posebno kod bolesnika kojima trenutno dostupni lijekovi nisu djelotvorni.“