Velika Britanija
0

FOTO / Luksuzni futuristički voz kao "Concorde na šinama"

Sarajevo-x.com
Velika Britanija planira izgraditi novi brzi voz koji će prevoziti putnike brzinom od preko 360 km/h. Dizajnirao ga je Paul Priestman i nazvao ga "Mercury". Prema njegovim riječima, ovaj voz će biti pravi "Concorde na šinama".

Interijer "Mercuryja" podsjeća na penthouse-apartman sa udobnim sofama, jastucima, mekanim namještajem, ugrađenim specijalnim kompjuterskim ekranima, ostavom za bicikle, dobro snadbjevenim barom i ustakljenom terasom koja omogućava dobar pogled na okolinu. Niti jedan voz danas ne pruža ovakav luksuz.

Dizajneri kažu da bi Velika Britanija trebala težiti ovom projektu ukoliko želi održati korak sa Francuskom, Japanom i Kinom, piše "Daily Mail".

Novi brzi voz bi također smanjio zračni saobraćaj na manjim putovanjima Britanijom.

Dizajner Paul Priestman je dizajnirao Virginove postojeće Pendolino vozove na Zapadnoj obali i brze vozove u Kini kaže da se vlada obavezala stvoriti ovakvu željezničku liniju jer želi stvoriti još jedan slavni britanski proizvod kao što su njihovi poznati Routemaster autobusi, Concorde putnički i Spitfire borbeni avioni.

Priestman je također dizajnirao i ovaj futuristički voz kojeg je nazvao Mercury. Voz će biti dug 400 metara i imat će produžen "nos" koji je jako važan za aerodinamiku prilikom postizanja brzine od preko 360 km/h.

Što se tiče dizajna, postoji i fleksibilni dizajnerski plan koji će dozvoliti dodavanje raznih sistema za zabavu, gledanje filmova, slušanje muzike, igranje videoigara i slično. Voz će imati i privatna odjeljenja za porodice, za poslovne sastanke, pa čak i odjeljenje za igru namijenjeno djeci.

Priestman kaže da će ovakav voz potaknuti ljude da manje koriste automobile, umanjiti gužve na aerodromima i željeznicu nametnuti kao prvi izbor za transport.

Ovaj novi voz obećava da bi vrijeme putovanja između Londona i Birminghama iznosilo samo 49 minuta, dok se danas putuje jedan sat i 24 minute.

Očekuje se da će projekat početi 2017. godine. Do 2025. godine 14 novih brzih vozova, od kojih svaki može prevoziti 1.100 putnika, bi se trebalo naći na šinama.