Rezultati Turingovog testa
0

Ljudi još uvijek pametniji od kompjutera

Sarajevo-x.com
Kompjuteri ipak još uvijek nisu dovoljno razvijeni da razmišljaju kao ljudi, pokazali su rezultati eksperimenta poznatog kao Turingov test, čiji je model 1950. godine prvi put objasnio veliki britanski matematičar Alan Turing.

Naučnici sa univerziteta Reading u nedjelju su, naime, testirali inteligenciju šest kompjutera nazvanih Alice, Brother Jerome, Elbot, Eugene Goostman, Jabberwacky i Ultra Hal.

U ovom eksperimentu ključna figura je ispitivač koji uspostavlja komunikaciju s dva izvora. Jedan izvor je ljudska osoba, a drugi izvor predstavlja mašina koja pokušava što vjerodostojnije oponašati ljudsku konverzaciju i "prevariti" ispitivača. Ispitivač, naravno, ne zna koji je koji izvor dok istovremeno putem ekrana s njima razmjenjuje tekstualne poruke. Ukoliko nakon ispitivanja ne može procijeniti koji je izvor čovjek, a koji mašina, kompjuterska mašina je uspješno prošla test kao "mašina sposobna za razmišljanje".

Kompjuterska mašina koja je u nedjelju ostvarila najveći uspjeh na Turingovom testu, Elbot, tek je ostvarila 25 posto pozitivnih rezultata. "Ovo je bio veoma uzbudljiv dan za dvije mašine koje su ipak korak bliže prolazu na Turingovom testu, što je prvi slučaj do sada", objasnio je za britanski Telegraph profesor Kevin Warwick, koji je i organizirao pomenuti eksperiment.

Također je dodao kako dobiveni rezultati nude mnogo kompleksniju sliku nego čisti prolaz ili neuspjeh jedne mašine. "Gdje su ljudski ispitivači ispravno identifikovali mašine, sposobnost konverzacije svake od mašina je iznosila 80 do 90 posto, što pokazuje koliko su mašine blizu dostizanja nivoa komunikacije s ljudima koji je nama ugodan.

Američki inovator Hugh Loebner 1990. godine ponudio je čak nagradu od od 59.000 funti (100.000 dolara) prvom kompjuteru koji bude razmišljao kao čovjek i položio test. Britanski naučnici ovoga puta ipak nisu u potpunosti uspjeli u svojoj nakani, tako da primamljiva novčana nagrada ostaje nepodijeljena.