Tehnologija
9

Litij-jonske baterije su vjerovatno uzrok eksplozija Samsung Galaxy Notea 7

Piše: Š. B.
Samsungov Galaxy Note 7 koji je povučen s tržišta zbog toga što ima tendenciju da eksplodira ili se zapali prilikom punjenja, mogao bi biti tek jedna u nizu kolateralnih šteta neispravnih litij-jonskih baterija.

Iako možda izgleda kao da je tokom proizvodnje Notea 7 nešto krenulo naopako, baterije koje se koriste u većini sličnih uređaja, iako ozloglašene zbog nestabilnosti, najbolja su metoda punjive energije za ove uređaje, barem dok se ne iznađe neko bolje rješenje.

Poznato je i kako najmanje oštećenje na bateriji izaziva samozapaljenje. Takve baterije su se znale zapaliti čak i prije nego što bi uređaj izašao iz proizvodnje, a zbog toga su one zabranjene u avionima.

Međutim, ono što je sigurno jeste da baterije eksplodiraju jedino prilikom njihovog probijanja oštrim predmetom i u ekstremnim uslovima, a ono što ih čini sigurnim za masovnu upotrebu jeste balans između sigurnosti i učinka.

Upravo ovaj problem su čelnici kompanije Samsung naveli kao glavni razlog zbog kojeg Note 7 eksplodira te kako bi se on trebao riješiti zamjenskim modelima telefona.

Ukoliko je, pak, problem u baterijama, to bi značilo kako bi se bilo koji uređaj koji koristi litij-jonske baterije mogao susresti sa sličnim ili istim problemom.

"Veoma je teško uskladiti učinak baterije i optimalno vrijeme koje može proći između dva punjenja sa učinkom samog uređaja. Izgleda da je Samsung malo previše otišao u smjeru poboljšanja svojih učinaka", rekao je Harry Foster, profesor sa Lancaster univerziteta.

On dodaje i kako nije moguće procijeniti kako ovo poboljšanje učinka uređaja utječe na samu bateriju te koliko gura njenu izdržljivost do granice. Eksplozije koje su se dešavale u posljednje vrijeme ipak ukazuju na to kako je, osim baterije, još nešto moralo poći po zlu. Problem, dakle, nije do kraja dijagnostifikovan ili su korisnici imali dodatnih problema s uređajem koje nisu prijavljivali.