Tehnologija
0

Lista najpopularnijih izraza na Facebooku u 2009. godini

Sarajevo-x.com
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Stranica za društveno umrežavanje Facebook sačinla je listu najpopularnijih pojmova koji su se pojavljivali u statusima korisnika u 2009. godini.

Na osnovu te liste Facebook je obznanio da su se u statustima najčešće pojavljivali nazivi pojedinih Facebook aplikacija, zatim FML (internet stranica fmylife.com, na kojoj korisnici objavljuju potresne priče iz svog života), svinjska gripa, porodica, filmovi, smti slavnih osoba, te pojmovi sport, Twitter, Lady Gaga, religija i zdravlje.

Naime, 21. decembra Facebook je uveo 'Facebook Memology', odnosno istraživanje o tome koje se riječi i fraze najviše koriste u statusima korisnika ove stranice za društveno umrežavanje.

Na osnovu tog istraživanja u 2009. godini na statusima korisnika Facebooka najčešće su se pojavljivala imena Facebookovih aplikacija kao što su Farmville, Farm Town, Social Living, zatim riječ FML, nakon toga statusi vezani za novu gripu, odnosno riječi, nova gripa, svinjska gripa, H1N1, statusi vezani za smrt slavnih osoba, pa se tako u statusima često pojavljivalo ime preminulog pjevača Michaela Jacksona i glumca Patricka Swayzea.

Također veoma često su se u statusima pojavljivale riječi kao što su mama, tata, sin, sestra, brat, djeca i kćerka.

Zatim imena filmova 'New Moon', 'Transformers', 'Star Trek', 'The Hangover', 'Harry Poter', ali je veoma često bila pominjana i kontroverzna pjevačica Lady Gaga, odnosno riječi Poker Face i Gaga.