Tehnologija
11

LG V20 je smartphone namijenjen ljubiteljima muzike i onima koji brzo troše bateriju

Klix.ba
Kompanija LG je predstavila smartphone V20, nasljednika prošlogodišnjeg modela V10, koji se isticao svojim unikatnim dizajnom, odličnom kamerom i izuzetno kvalitetnom reprodukcijom zvuka.

LG je u slučaju novog modela zadržao sve pozitivne karakteristike prethodnog, a dodao je i neka poboljšanja. Radi se o prvom smartphoneu koji će se prodavati sa instaliranim operativnim sistemom Android 7.0 Nougat. Prodaja počinje ovog mjeseca, a uređaj će biti dostupan u tri boje, srebrenoj, tamno sivoj i rozoj.

Model V20 izgledom podsjeća više ovogodišnjem modelu G5 nego prošlogodišnjem V10. Gumena stražnja strana je zamijenjena glatkim aluminijem, a home dugme je ujedno i senzor otiska prsta. Dugme s desne strane omogućava skidanje stražnjeg panela i laganu zamjenu baterije.

Izdržljive bočne šine su također nešto novo u odnosu na V10, a LG je odlučio napraviti gornje i donje segmente smartphonea od silikon polikarbonata. Ta promjena će omogućiti uređaju da bude izdržljiviji od prethodnika.

Uprkos razlikama u dizajnu LG V20 i V10 imaju nešto zajedničko, a to je drugi ekran. U gornjem dijelu primarnog 5,7-inčnog QHD IPS LCD ekrana (2560 x 1440 / 513ppi) se nalazi mali horizonatalni ekran koji pokazuje kratice aplikacija, notifikacije i slično. Drugi ekran je koristan jer oslobaća primarni od sadržaja i daje notifikacijama njihov vlastiti prostor. Međutim, ovog puta je drugi ekran nešto svjetliji i ima bolji kontrast.

Također, drugi ekran se može u potpunosti isključiti.

LG V20 je dobio Qualcommov Snapdragon 820 procesor, 4 GB RAM-a i 64 GB interne memorije, a podržava microSD kartice do 2 TB. Napaja ga baterija od 3.200 mAh, koju je moguće zamijeniti. Opcija je i brzo punjenje putem USB-C džeka. Zbog mogućnosti promjene baterije smartphone nije otporan na vodu.

Zvuk je riješen u saradnji s kompanijom Bang & Olufsen, reprodukcija je fantastična, a korisnici mogu snimati čak i koncerte bez distorzije i smetnji. Tokom snimanja su moguća brojna podešavanja. Lov Cut Filter opcija uklanja buku u pozadini. Za slušanje muzike se mogu koristiti sve standardne slušalice zahvaljujući 3,5 mm džeku.

Kada je riječ o kamerama, LG V20 ima dvije stražnje kamere od 16 MP s optičkom stabilizacijom slike, dok je naprijed kamera od 8 MP. Uređaj može snimati video u 4K rezoluciji.

Vezani članci