Tehnologija
0

LG predstavio revolucionarnu True HD IPS tehnologiju

Sarajevo-x.com
Kompanija LG Electronics je nakon prvog 3D ekrana za mobilne telefone na modelu Optimus 3D i izuzetnog NOVA ekrana na modelu Optimus Black, napravila još jedan nevjerovatan iskorak na ovom polju predstavivši True HD IPS tehnologiju.
True HD IPS ekran je ugrađen na Optimus LTE smart telefon, posljednji model iz LG Optimus porodice. Najnovija True HD IPS tehnologija razvijena je u kompaniji LG Display i podrazumijeva unaprijeđenu rezoluciju, poboljšano osvjetljenje i jasnoću prikaza na ekranima mobilnih telefona. Posebna pogodnost ovih ekrana je potpuno prirodan prikaz boja.

"Očekuje se da će smart telefoni postati medijska platforma budućnosti, tako da je neophodan dalji razvoj ekrana visoke rezolucije za ovu vrstu proizvoda", izjavio je dr. Jong-seok Park, predsjednik i izvršni direktor kompanije LG Electronics Mobile Communications.

"LG Optimus LTE sa True HD IPS ekranom će omogućiti korisnicima da uživaju u savršenim HD sadržajima čak i dok su u pokretu."

Jedna od glavnih karakteristika True HD IPS ekrana je originalna 1280 x 720 HD rezolucija i 16:9 odnos prikaza slike, što su standardi koji se koriste u proizvodnji televizora. Ova tehnologija omogućava i oštriji i jasniji prikaz teksta zahvaljujući primjeni RGB prikaza boja i nevjerovatnih 329 piksela po inču kvadratnom.

Primjenom True HD IPS tehnologije omogućen je potpuno prirodan prikaz boja, kao i njihovo automatsko podešavanje, zahvaljujući inovativnom Mobile HD Graphic Engine softveru kompanije LG. Kao posebna pogodnost ovih ekrana izdvaja se i HD Movie Editor, koji korisnicima omogućava jednostavno snimanje HD sadržaja visokog kvaliteta.

U nedavno objavljenom izvještaju Intereka, jedne od vodećih svjetskih agencija za izdavanje certifikata, ocijenjeno je da IPS tehnologija posjeduje bolje performanse od AMOLED tehnologije kada su u pitanju jasnoća boja, osvjetljenje i efikasnost baterije.