Tehnologija
0

Letjelica SpaceShipTwo dostigla visinu od 21.640 metara

Klix.ba
Kompanija engleskog biznisimena Richarda Bransona, Virgin Galactic, uspješno je obavila treći testni let svoje letjelice SpaceShipTwo, koja je dostigla visinnu od 21.640 metara. Cilj je ove godine obaviti i prvi komercijalni let u svemir.

Bransonova kompanija je komercijalne letove u svemir dovela korak bliže stvarnosti nakon trećeg uspješnog testnog leta revolucionarne letjelice SpaceShipTwo. Letjelica je dostigla visinu od 21.640 metara, a letjela je iznad pustinje Mojave u Calliforniji. Nakon desetominutnog leta se jetjelica vratila na zemlju.

Snimak objavljen na videoservisu YouTube pokazuje kako letjelicu SpaceShipTwo nosi veća letjelica do visine od 14.000 metara, nakon čega je uslijedilo odvajanje, pa je SpaceShip Two nastavio svoje supersonično putovanje.

Karte za putovanje letjelicom kompanije Virgin Galactic će koštati oko 183.000 eura, a prvi komercijalni let se očekuje ove godine.

Branson je u saopćenju izrazio svoje oduševljenje nakon trećeg uspješnog testnog leta.

"Ne mogu biti sretniji nakon što sam novu godinu započeo na ovakav način. Sve kockice su na svom mjestu i testni let je bio upješan. U ovoj ćemo godini napokon imati našu letjelicu tamo gdje ona pripada, a to je svemir", poručio je Branson.

Tačan datum prvog komercijalnog leta letjelice SpaceShipTwo još uvijek nije poznat. Spekuliše se kako će u prvom letu uživati slavne ličnosti poput Katy Perry, Leonarda DiCaprija i Justina Biebera.