Pomjerio HP sa prvog mjesta
0

Lenovo postao vodeći proizvođač kompjutera na svijetu

Klix.ba
Prema preliminarnim rezultatima koje je objavila firma za istraživanje Gartner, kineska kompanija za proizvodnju kompjutera Lenovo je postala najveći proizvođač kompjutera na svijetu. Sa prvog mjesta su pomakli američku firmu Hewlett-Packard.

Prema podacima Gartnera, Lenovo je isporučio 13,8 miliona kompjutera u trećem kvartalu ove godine, a HP 13,55 miliona.

Sniženje cijena kompjutera je Lenovu pomoglo da preuzme veliki dio tržišta.

Međutim, prema podacima firme IDC, HP je još uvijek na vrhu, ali se razlika između dva proizvođača vrlo brzo smanjuje. Prema podacima IDC-a, HP je isporučio 13,9 miliona kompjutera, što iznosi 15,9 posto svjetskog tržišta, a Lenovo drži 15,7 posto svjetskog tržišta sa 13,8 miliona isporučenih kompjutera.

Prema izjavama analitičara, Lenovo je u posljednje vrijeme jedna od najboljih kompanija na svijetu kada su u pitanju performanse kompjutera koje proizvode i vjeruju da će u budućnosti preuzeti još veći dio svjetskog tržišta, prenosi BBC.

Prema podacima Gartnera, Lenovo je jedini proizvođač koji je u trećem kvartalu zabilježio porast isporuka u Sjedinjene Američke Države.

Podaci iz obje firme pokazuju smanjenje od osam posto u isporukama u odnosu na isti period prošle godine. Potreba za kompjuterima je znatno opala zbog slabije ekonomije, ali i zbog popularnosti tablet uređaja, kao što su Appleov iPad i Samsungova Galaxy linija.