Privremeno onesposobljavanje
0

Laserom za oslijepljivanje protiv demonstranata

Sarajevo-x.com
Britanska policija će dobiti lasersko oružje koje će biti efikasno protiv demonstranata tako što će praviti zid zasljepljujuće svjetlosti.

Laser podsjeća na pušku, a njegova namjena je da privremeno zaslijepi svakoga ko pogleda prema njemu. Razvio ga je bivši britanski komandos, a uređaj je vrijedan 25.000 funti. Metu može onesposobiti na udaljenosti od čak 500 metara stvarajući zid zasljepljujuće svjetlosti širok četiri metra.

Vladini naučnici su impresionirani prvim testiranjima te se pripremaju zatražiti od policije da testira lasere i upotrijebi ih kao oružje za sprečavanje nereda poput onih koji su se dogodili u augustu.

Lasersku pušku je razvila britanska kompanija Photonic Security Systems. Efekt lasera je kao da gledate u sunce tokom zimskog dana. Ovaj sistem će biti veoma koristan policiji pri suzbijanju nereda.

Jedna laserska puška košta 25.000 funti. Opremljena je i infracrvenim nišanom koji je koristan u uslovima slabe vidljivosti. Laserska puška bi se mogla primjenjivati i tokom oslobađanja talaca.

No, ova tehnologija mora biti detaljno testirana kako bi se utvrdilo da ne uzrokuje oštećenje vida, objavio je Daily Mail.