Ekonomičnost i efikasnost
0

Laseri bi mogli biti zamjena za svjećice u automobilima

Sarajevo-x.com
Motori automobila bi uskoro mogli biti startovani pomoću lasera koji bi zamijenili svjećice, javlja BBC.

Tim japanskih i rumunskih naučnika planira na Koncerenciji o laserima i elektro-optičkim uređajima, koji će se održati 1. maja, predstaviti laser koji može zapaliti gorivo, odnosno mješavinu goriva i zraka u motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem.

Ova tehnologija bi automobile učinila ekonomičnijim, a smanjilo bi se i zagađenje paljenjem, odnosno sagorijevanjem veće količine pomenute mješavine. Naučnici obavljaju pregovore i sa proizvođačima svjećica.

Ideja o zamijeni svjećica laserima, tehnologije koja se vrlo malo promijenila od njenog nastanka prije 150 godina, nije nešto novo. Svjećice mogu zapaliti mješavinu na malom razmaku, čime se smanjuje efikasnost sagorijevanja, a metal koji ih sačinjava polako vremenom erodira. No, sagorijevanje pomoću lasera bi moglo postati veoma praktično.

Tim naučnika iz Rumunije i Japana je demonstrirao sistem koji može fokusirati dvije ili tri laserske zrake u cilindre motora na različite dubine. To poboljšava sagorijevanje, a tehnologija nije podložna "zubu vremena".

Kako bi zapalili gorivo, laseri moraju imati dosta energije, baš kao i svjećice.

"U prošlosti se laseri nisu mogli koristiti u slične svrhe jer su bili preglomazni, neefikasni i nestabilni", rekao je Takonori Taira sa Nacionalnog instituta prirodnih nauka u Okazakiju u Japanu.

Naučnici su zapravo osmislili sitne lasere koji mogu stati u cilindre i izdržati visoku temperaturu u motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem. Lasere bi mogla proizvoditi kompanija Denso koja se bavi proizvodnjom autodijelova.