E-Commerce
0

Kupovina preko interneta cvjeta u Kini

Sarajevo-x.com
Elektronsko trgovanje preko interneta u posljednjih šest mjeseci u Kini raste eksponencijalno. U prvoj polovini ove godine Kinezi su na internetu potrošili gotovo 60% više novca nego u prvih šest mjeseci protekle godine.

Kineski internet korisnici potrošili su 256,1 milijardu juana (37,5 milijardi dolara) za prvih šest mjeseci ove godine, što je oko 58,2% više u odnosu na isti period 2007., prenijela je agencija AFP.

Istraživanje koje je sproveo kineski institut pokazalo je da se očekuje da će do kraja godine na internetu u Kini biti potrošene 587,4 milijarde juana (86,2 milijardi dolara) što će biti 47,3% više nego prethodne godine.

"Rast je rezultat naglog porasta broja korisnika interneta u Kini i rasta korištenja internet uopšte.", objavio je kineski institut.

Za prvih šest mjeseci ove godine, prosječni kineski internet korisnik potrošio je 211,8 juana (31 dolara) svakog mjeseca na internetu, što je 13,9 posto više nego prethodne godine, objavljeno je u ovom izvještaju.

Kina od februara 2008. ima najviše korisnika interneta na svijetu. Sa 221 milion korisnika prestigla je i Sjedinjene Američke Države.